/Ανάσταση στο Μέρωνα

Ανάσταση στο Μέρωνα

Ανάσταση στο Μέρωνα!

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως στον Μέρωνα Αμαρίου

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΡΩΝΑ

Τον ιστορικό, αρχαίο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μέρωνα Αμαρίου θα τιμήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος τελώντας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος έρχεται μετά από αίτημα της Παναγίας της Μερώτριας για την ακολουθία της Παννυχίδας της Αναστάσεως και την τέλεση της θείας λειτουργίας, ως απόδοση σεβασμού και τιμής στον αρχαιότερο Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Είναι κατά θεία νομοτέλεια και ιστορικό γεγονός, καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την τελευταία τελετή Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στο Ναό της Παναγίας του Μέρωνα. Μέχρι και το 1869 ο ναός ήταν ο πολιούχος του χωριού, ενώ έκτοτε και μέχρι σήμερα ο πολιούχος ναός του Μέρωνα είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα και Χαραλάμπους.

Η Ενορία του Μέρωνα απευθύνει κάλεσμα σε όλους για τη νύχτα αυτή, να λάβουν το Άγιο Φως από τα χέρια του Επισκόπου μας, να βιώσουν την Ανάσταση του Κυρίου μας και να παρακολουθήσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου από ώρας 11:00 το βράδυ.

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική η οποία κτίστηκε το 14ο αιώνα. Τα τρία κλίτη είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και στην Παναγία. Εκτός από τις ωραίες τοιχογραφίες στο κεντρικό και βόρειο κλίτος που ακολουθούν επιρροές από τεχνοτροπίες της Κωνσταντινούπολης, διακρίνονται τα οικόσημα της οικογένειας των Καλλέργηδων. Ξεχωριστή και σπάνια είναι και η φορητή εικόνα της Παναγιάς Οδηγήτριας που φυλάσσεται στο ναό και αποκαλείτε ως η «Μόνα Λίζα του Βυζαντίου».

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται μέσα στο χωριό Μέρωνας, πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Για την Ενορία Μέρωνα

Ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος

Εμμανουήλ Βαμιεδάκης

Please follow and like us: