Λίγα λόγια για το χωριό μας

Λίγα λόγια για το Μέρωνα

Γεωγραφία

     Ο Μέρωνας καταπράσινος βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, στα βορειοδυτικά της επαρχίας Αμαρίου, αντίκρυ από τον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 650 μ., 30 Κm από το Ρέθυμνο και 30 Km περίπου από τις ακτές της Νότιας Κρήτης.

Ιστορικά Στοιχεία   

Παρουσιάζει δείγματα ζωής από την Υστερομινωϊκή, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή  περίοδο (ευρήματα υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων). Κοντά στο Χωριό ευρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (Μοναστηράκι-Σύβριτος-Σχολή Ασωμάτων).

   Πρώτη μνεία του ονόματος του Χωριού αναφέρεται σε συμβόλαιο του συμβολαιογράφου του Χάντακα Benv. de Brixano το 1301 που αφορά την αγοραπωλησία μαλλιών. Άλλες αναφορές έχομε από τον Χριστόφορο Μπουοντελμόντι στα 1415 και από τον Gerola στα 1900.

Αρχιτεκτονική – Θρησκευτική Παράδοση

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, πρώτο κτίσμα του χωριού, υπήρξε ο ναός της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου 12ος -13ος αι. Ναός μοναδικός στο είδος του, κατάγραφος), ενώ υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι ναοί βυζαντινής εποχής.

    Σήμερα από τα πιο ζωντανά χωριά, συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επαρχίας.

     Ο Μέρωνας διατηρεί ακόμη την αρχιτεκτονική του μορφή. Υπέροχο κτίσμα είναι το καμπαναριό του Αγ. Παντελεήμονα, κτισμένο από άγρια αμυγδαλόπετρα, στις αρχές του 1900, ενώ σε πολύ καλή κατάσταση διατηρούνται φάμπρικα (ελαιοτριβείο), λυγάτο-μύλος και νεοκλασικά και παραδοσιακά σπίτια.

Spread the love