Αρχείο κατηγορίας: Ιστορία

Αυγ 01

Έφυγε από κοντά μας το ‘Κατινάκι’

Έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιούλη 2017 το βράδυ πλήρης ημερών η  Κατίνα Σηφακάκη, ακούραστη αγωνίστρια από την Αντίσταση μέχρι τις σημερινές μάχες. Γεννημένη το 1916 στον Μέρωνα της Κρήτης, σπούδασε μαία στην Αθήνα, εξ’ ου το παρατσούκλι της «το Κατινάκι η μαμή». 

Συνέχεια ανάγνωσης »

Μαρ 12

«Αφανείς ήρωες» – του Γιώργου Σηφάκη (Σιμισακογιώργη)

«Αφανείς ήρωες» – του Γιώργου Σηφάκη (Σιμισακογιώργη) Μαρ 3, 2017 Στην Κρήτη από παλιά εκτός από τους γνωστούς μουσικούς που έγραψαν δίσκους και τους γνώριζαν σε κάθε νομό, υπήρχαν και οι μουσικοί (λυράρηδες, λαγουτιέρηδες, μαντολινάρηδες) που διασκέδαζαν τους συγχωριανούς τους η τα γύρω χωριά σε κοινωνικές εκδηλώσεις, και γλέντια.

Συνέχεια ανάγνωσης »

Φεβ 14

Ο Κρητικός γαμπρός του Σουρή Ανδρέας Χ. Μοσχονάς

Γ.Π. ΕΚΚΕΚΑΚΗΣ Με επίγνωση του χαρακτηρισμού που χρησιμοποιώ, λέω ανεπιφύλακτα ότι ο Ανδρέας Χ. Μοσχονάς (π. 1870 – 1936) ήταν μια σημαντική προσωπικότητα, αδικημένη από τις ιστορικές συγκυρίες. Για να είμαι πιο σαφής -αν και λιγότερο απόλυτος, εν προκειμένω- έχω την άποψη ότι η ιστορία τον αδίκησε επειδή ο ίδιος επέλεξε να ενταχθεί στο αντιβενιζελικό …

Συνέχεια ανάγνωσης »

Ιαν 09

Ο άνθρωπος της παράδοσης, ο οραματιστής του μέλλοντος του Αμαρίου

Κώστας Σημαντήρης: ο άνθρωπος της παράδοσης, ο οραματιστής του μέλλοντος του Αμαρίου 30/12/2016 του Χάρη Στρατιδάκη Ήταν το έτος 1995 που πρωτογνώρισα τον Κώστα Σημαντήρη. Είχα αναλάβει υπεύθυνος για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων του Ρεθύμνου και προσπαθούσα να διευρύνω τους ορίζοντές τους προς τις τοπικές κοινωνίες.

Συνέχεια ανάγνωσης »

Αυγ 29

Μέρωνας ένα από τα Καλλεργοχώρια του Αμαρίου

Από μαρτυρίες των νοταρίων Antrea Belamor και Francesco de Cruce  γνωρίζομε με βεβαιότητα ότι το 1339 ή το 1341 εγκαταστάθηκε στο Μέρωνα ο Αλέξιος Καλλέργης, εγγονός του Μεγάλου Αρχοντα Αλεξίου από το γιο του Γεώργιο. (5).

Συνέχεια ανάγνωσης »